12 Haziran 2013 Çarşamba

Bas Tetiğe


Bir ses seni uyarmaktadır. Tanırsın o sesi. Sana her zaman ne yapman gerektiğini söyleyen ve senin düşünmeden dediklerini yaptığın o ses.

"Bas tetiğe" demektedir. "Şu tekerlekli sandalyedeki adamın üzerine tazyikli su sık!". İçin cız eder. Fakat egon hemen yardımına koşar "Emri veren o, ve sen bir emir kulusun". Rahatlarsın. Sen sadece denileni yapan bir kulsundur. Yoksa gerçekten insan olarak o tekerlekli sandalyedeki insana hiç zarar veriri misin? Halbuki onlar öyle istiyorlardır. Onların suçudur. Senin değil.


Aynı ses "Röportajda bu soruları sor" der. Bir gazeteci olarak çok daha önemli konular, çok daha zor sorular varken önüne konulanı okumak, kariyerini bitirmek pahasına bir tv kuklasını oynamak ister misin? Fakat patronun suçludur. Gün gelip sorulduğunda diyeceklerin çoktur, hazırdır. "Hepimiz baskı altındaydık, hepimiz tehdit ediliyorduk, tüm suç patronumun, herkesten özür dilerim" Evet böyle dersin ve işler hallolur, bir süre sonra da unutulur zaten. Hem sen yapmasan, mutlaka yapacak birileri bulunacak öyle değil mi? Ne fark eder, yap şunu gitsin.

Aynı ses "Bas düğmeye" der. Bir atom bombası atmak kolay değildir evet. Yüzbinlerce insanı yok etme pahasına bir düğmeye basmak. Ama yapan sen değilsindir ki. Suçlu komutanlardır, başkandır, devlettir. Sana gelene kadar hesap vermesi gereken onlarca kişi vardır. Sen sadece bir emir kulusundur. Egon seni hemen rahatlatır. "Sen yapmadın, onlar yaptı".

Ve "o an" geçer. "o an"dan sonra devamlı "o an"ı düşüneceğin bir hayat başlar senin için. "O düğmeye basmasaydım bunlar olmayacaktı." ile "Sen basmadın ki onlar bastı" gel-gitleri arasında geçecek bir hayat.

Evet sevgili dostum. Aklını kullanarak her yaptığına bir gerekçe bulabilirsin. Yapabileceğin şeylerin sınırı yok ve hepsine ayrı ayrı gerekçeler bulabilirsin. Fakat bir şeyi göz ardı ederek yaparsın bunu. İçinde bulunduğun her durum senin sınavındır. Bunu biliyorsun. O düğmeye basan sensin. O tetiği çeken sensin. O durum sadece ve sadece senin sorumluluğundur. Eğer herkes böyle düşünürse o tetik çekilebilir mi?, o bomba atılabilir mi?

Aklının yanında kalbini de dinleyebildiğin zaman sınavlarını daha net görebilir, daha doğru cevaplar verebilirsin...Ve eğer sınavını geçersen sen bir kahramansındır artık. Yaptığın kahramanlığı hiç kimse görmese de, öyledir. Yapmadığın şey için oracıkta öldürseler de seni, öyledir. Başı dik, alnı açık bir kahramansındır...